е бил изменен, за да позволи наказания и за частни

...
 е бил изменен, за да позволи наказания и за частни
Коментари Харесай

Грузия ще брои за чуждестранни агенти и частни лица

 е бил променен, с цел да разреши санкции и за частни лица, в случай че не дават избрана информация при поискване от управляващите. Това оповестява Politico, като цитира критици на новите ограничения.

Критиците откриха в петък, че задължението за даване на информация е " скрито " разширено и за частни лица. Законопроектът не прецизира какви типове лица, само че те могат да включват чиновници на целева организация или такива, които познават нейната активност.

Съгласно промените, непредоставянето на желаната информация може да докара до санкция от 1670 евро.

" Измененията бяха добавени скрито по време на второто пленарно съвещание. Не ни беше предоставена изменената версия по време на чуванията в комисията ", сподели за POLITICO Нона Курдованидзе, ръководител на Грузинската асоциация на младите адвокати. Това, което е още по-лошо, добави тя, е, че санкцията ще би трябвало да бъде платена, даже в случай че обжалването към момента се обработва в съда. "

Председателят на Народното събрание на Грузия, Шалва Папуашвили от ръководещата партия, сподели, че поправката е била гласувана  по време на втората пленарна сесия, само че " НПО-тата са били прекомерно заети да викат ".

Припомняме, че през последните седмици като на демонстрациите се стигна и до конфликти с управляващите.

Законопроектът изисква групите на гражданското общество, които получават повече от 20 % от приходите си от чужбина, да се записват като " организации, обслужващи ползите на непозната мощ " и да дават информация за активността си при питане на управляващите.

Европейският съюз (ЕС )заяви, че  и ще компрометира кандидатурата на Грузия да стане член на блока.
 Европейски Съюз приканва Грузия да отдръпна закона за
Европейски Съюз приканва Грузия да отдръпна закона за " задграничните сътрудници "

Предупреждават, че мярката може да попречи на упоритостите на Грузия за участие

Критиците на законопроекта, показан от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", се притесняват, че той ще бъде употребен, с цел да заглуши неправителствените организации и медиите. Също по този начин обявиха, че е по съветски модел, което Москва отхвърли. 

Грузинските групи на гражданското общество, които се опълчват на законопроекта, дадоха обещание, че няма да се съобразят с него, в случай че новият закон влезе в действие. Президентът на Грузия макар че нейното несъгласие може да бъде преодоляно от нормално болшинство в Народното събрание, както ръководещите и чакат да се случи.

След гласуването във вторник помощник-секретарят на Държавния департамент на Съединени американски щати Джим О`Брайън предизвести за евентуални наказания.

на Европейския съюз да одобряват закони, сходни на противоречивия закон на Грузия за " задграничните сътрудници ". Това съобщи почитан чиновник на централноевропейската страна. 

Главният политически консултант на унгарския министър председател Виктор Орбан - Балаж Орбан, обаче изрази утвърждение за законодателството.

" Нашето желание не е да наложим несъгласие на Закона на Грузия за прозрачността на задграничното въздействие, а да насърчим въвеждането на сходни закони в целия Европейски Съюз!, написа той в обществената мрежа Х. Защитата на нечий суверенитет от нежелана непозната интервенция не е опасност, а причина за демокрацията - това е задачата на закона и вместо да го осъжда, Европейски Съюз може би също би трябвало да последва образеца ", добави той.

Унгария - единствената страна от Европейски Съюз, която поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна -
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР